Blogolj!

Megújult a szentendrei Kmetty Múzeum

Kálovics Tibor

December 8-án ismét megnyitotta kapuit a Szentendrén található, Kmetty János festő, grafikus hagyatékát gondozó múzeum. Az intézményt felújították és állandó kiállítással bővítették. 

Fotó: turizsmus.com

Az intézményt teljes egészében megújították. Az 58 millió forintos rekonstrukcióból az Emmi 33 millió forintot a városi önkormányzat 18 millió forintot biztosított, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) 7 millió forinttal járult hozzá hozzá a munkálatokhoz. 

Bodonyi Emőke, képzőművész, a múzeum munkatársa az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a rekonstrukció részeként a tetőszerkezetet teljes egészében megújították, korszerű klímaberendezések kerültek beszerelésre, valamint a világítási rendszer is átalakításra került. Az állandó kiállítás újrarendezésre került, és reprezentatív módon jelentítik meg Kmetty János művészetét. 

Gulyás Gábor, az FMC igazgatója kiemelte a projekt a Czóbel Múzeum megújításakor kialakított koncepció folytatása, vagyis a XXI. századi követelmények szerint a kis múzeumok kiállításait évről-évre megújítják kölcsönzött művek felhasználásával.

Az igazgató hozzátette, hogy az MTÜ közreműködésével jövőre a Barcsay Múzeum kerül megújításra és nemsokára elkezdődik a Fő téri Képtár rekonstrukciója is, valamint részben a Kovács Margit Múzeumot is megújítják. Kiemelte, hogy azzal, hogy azzal, hogy ezek az intézmények önkormányzati tulajdonban vannak lehetőség van pályázatokon indulni is.

Szentendrén jelenleg kilenc kiállító tér van, amelyekben 13 gyűjteményt mutatnak be. Ebben az évben 53 kiállítás nyílt meg a városban, valamint immáron  harmadik éve rendezik meg az Art Capital képzőművészeti fesztivált.

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/66031/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?