Blogolj!

Testvérrégió lesz Dél-Tirol és Székelyföld

Kálovics Tibor

Testvérrégiós kapcsolatot alakít ki Székelyföld az Olaszországban található Dél-Tirollal. A hírt Tamás Sándor Kovászna megye önkormányzatának elnöke jelentette be Sepsiszentgyörgyön.

Fotó: hirmondo.ro/

A Kovászna megyei közleménye szerint Tamás Sándor felkérte Herbert Dorfmann dél-tiroli politikust, hogy a két régió között javasoljon testvérrégiós megállapodást és a tisztviselő el is viselte az ügy képvsielét. 

Tamás Sándor szerint Dél-Tirol azért is példaértékű Székelyföld számára, hogy német többségű régióként vívott ki Olaszországban területi autonómiát, amely etnikai békét és gazdasági fellendülést hozott a térség számára. A politikus szerint Székelyföld hasonló mintát kíván megvalósítani és Dél-Tirol példájából lehet tanulni. 

Herbert Dorfmann szerint a II. világháború után a dél-tiroli volt Olaszország legszegényebb régiója, mára azonban a második legnagyobb nettó befizetőnek számít a tartományok között. A régióban a turizmus a legfontosabb iparágazat és a vidékfejlesztés szintén kiemelkedő szereppel bír. Az EP-képviselő szerint számos hasonlóság fedezhető fel Dél-Tirol és Székelyföld között. 

A dél-tiroli képviselő Sógor Csaba és Winkler Gyula erdélyi európai parlamenti képviselők meghívására érkezett két napra Székelyföldre. A sepsiszentgyörgyi szakmai konferenciára főként mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással és környezetvédelemmel foglalkozó szakembereket valamint önkormányzati képviselők kaptak meghívást. 

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/66072/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?