Blogolj!

Vonzóbb lesz Mezőkövesd a turisták számára

Kálovics Tibor

A mezőkövesdi önkormányzat a Közkincstár Nonprofit Kft.-vel közösen 315,5 millió forint pályázati támogatást nyert a Hadas városrész felújítására. 

Fotó: kirandulasitippek.hu

Mezőkövesdet a "matyók fővárosaként" is emlegetik, hiszen az autentikus város megőrizte régi településszerkezetét, valamint a skanzenként is funkcionáló Hadas városrészben akár 200 éves lakóházakat is láthatnak a turisták. A városrész városai egyfajta mezővárosi életformát idéznek meg, valamint olyan mesterségek hagyományai is fennmaradtak mint például az üvegcsiszolás, a fazekasság, vagy a bútorfestés. 

A mostani pályázat két részből áll. Egyrészt a parképítés kap fontos szerepet úgy, hogy az idős fákat megtartják, valamint rekonstruálják a zöldövezetet. A másik részben visszaépítik az úgynevezett  Üstökös-házat amely jelenleg a  Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban található. Az épület interaktív lesz a látogatók számára, akik többek között a Hadas városrész történetével ismerkedhetnek meg. 

A pályázat tartalmazza továbbá egy bútorfestő, tojásfestő és hímző alkotóház kialakítását valamint egy táncpajta felújítását. A fejlesztéseknek köszönhetően úgy lehet közösségi területeket kialakítani, hogy a városrész így is autentikus maradjon. 

A projekt körülbelül 2020. szeptemberéig valósul meg és kiemelt jelentősége lesz Mezőkövesd számára az idegenforgalom területén. A fejlesztés fontos célja, hogy megtartsa és bemutassa a matyó kultúrát valamint, hogy turisztikailag is fontos desztináció legyen a skanzen. 

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/66356/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?