Blogolj!

A busójárásról nyílik kiállítás a Hagyományok Házában

Kálovics Tibor

A mohácsi busójárást bemutató kiállítás nyílik jövő szombaton a budapesti Hagyományok Háza Kallós Zoltán termében.

Fotó: danubiushotels.com

A kiállítás  március 5-ig lesz megtekinthető a publikum számára. A tárlaton népi iparművészek valamint busóálarc-faragó mesterek munkáit lehet megtekinteni. Továbbá láthatóak lesznek Répásy Zsolt fotós elmúlt években készült képei is amelyek betekintést engednek a busójárás különleges világába. A kiállított fotók közül az egyiket a National Geographic magazin az év fotójának választott. 

Megtekinthetőek lesznek Kolbe Mihály grafikus és festőművész farost lemezre készített  busó témájú alkotásai amelyek egy maszkfaragó mester saját gyűjteményének részét képezik. 

A látogatók megismerhetik a busójárás régi és mára megújuló elemeit, ebben a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumból és a helyi Népi Iparművészektől érkező tárgyak lehetnek segítségükre. 

kiállításmegnyitó vendége lesz a Poklade zenekar, amely a mohácsi busókkal tánctanítással egybekötött dél-szláv táncházat is tart. A zenekar neve szó szerint átöltözést vagy átváltozást jelent, de mohácson hajdanán a farsang megnevezésére is használták. 

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/67190/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?