Blogolj!

Mindkét repülőtéri vasút tervét támogatja a MÁV

Kálovics Tibor

Amennyiben megvalósul a MÁV javaslata, akkor alig 20 perc alatt el lehet majd jutni a Keleti pályaudvarról a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. 

Fotó: turizmus.com

Homolya Róbert a MÁV elnök-vezérigazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a  Keleti és a Nyugati pályaudvarra érkező repülőtéri vasút tervét egyformán támogatja szakmailag a vasúttársaság. A tervek szerint a repteret a két pályaudvar valamelyikével kötnék össze. 

A vezérigazgató úgy véli, hogy a kormány döntésétől függ majd, hogy melyik nyomvonal valósulhat meg, mivel ez a döntés egyben a budapesti felypályaudvarok jövőjét is befolyásolja. A MÁV közvetlen vasúti összeköttetést javasol Kőbánya-Kispestről a Keleti pályaudvarra is

Homolya Róbert elmondta, hogy a kormány szándéka, hogy a személyszállítás gerincét a környezetkímélő vasút jelentse. Ennek egy fontos eleme lenne a 2. repülőtéri terminál vasúti kapcsolatának megteremtése. Ezt a lépést a cég is fontosnak tartaná. 

A hatályos kormánydöntés szerint a Nyugati pályaudvarral összeköttetésben lévő Kőbánya-Kispest állomásról indulna egy leágazás a 100-as vonalon, amely érintené a repülőteret is. A vonal Monornál térne vissza a fővonalra. A tervezési munkát a NIF Zrt. már elvégezte, jelenleg az építési engedélyezési eljárás folyik. 

A vasúttársaság azt javasolja, hogy Kőbánya-Kispestről létesítsenek közvetlen vasúti összeköttetést a Keleti pályaudvarra is. Innét 15 percenként indulnának a vonatok, ez 20 perces eljutást tenne lehetővé a pályaudvarról a reptérre.

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/74100/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?