Blogolj!

Világörökség: Babilon és Izland is felkerült a listára pénteken

Kálovics Tibor

AZ UNESCO hivatalos közleményt adott ki, amelyben bejelentették, hogy a Bakuban zajló soros ülésszak során öt új helyszínt vettek fel a világörökségek listájára.

Fotó: bbc.com

A szervezet honlapja szerint elfogadták az Ohrid régió természeti és kulturális helyszínének kiterjesztését. A tó észak-macedóniai részét még 1979-ben nyilvánították világörökségi helyszínnek, most ugyanezt a titulust megkapta az albániai rész is. 

Bekerült a kulturális helyszínek közé az Iránban fekvő Babilon is amelynek romjai Bagdad közelében fekszenek. Babilon az időszámításunk előtti hatodik században volt az Újbabiloni Birodalom fővárosa. Babilon maradványai között megtalálhatóak  a külső és a belső falak, a kapuk, a paloták és a templomok  is, amely egymást követő birodalmak székhelyeként szolgált. 

Szintén kulturális világörökség részei lettek az ősi vaskohászat emlékei a Burkina Fasó-i Dorulában. A tizenöt itt álló kemence valamint a bánya arra enged következtetni, hogy  a Kr. e. 8. századi nyomait találták meg annak, hogy vasat állítottak elő.

Természeti helyszínek közé választották az az Indiai-óceán déli részén fekvő, francia fennhatóság alá tartozó Crozet-szigetek, Kerguelen-szigetek, Amszterdam-sziget és Szent Pál-sziget, valamint 60 kis antarktiszi sziget. Ezen a 67 millió hektárnyi területen fordulnak elő tengeri emlősök és madarak a legnagyobb számban. Itt él a királypingvinek és a sárgaorrú albatroszok legnagyobb populációja. 

Felkerült a listára az izlandi Vatnajökull Nemzeti Park is. Európa legnagyobb nemzeti parkja, egy 1,4 millió hektáros vulkáni terület. Tíz központi és nyolc gleccser alatti vulkán alkotja ezt a területet, ezek közül kettő a legaktívabbak közé tartozik az országban. A terület olyan vízi élővilágnak is otthont ad, amely a jégkoroszakot is túlélte. 

A vegyes, vagyis a kulturális és természeti helyszínek között kapott helyet a brazil Paraty és Iha Grande, a Serra da Bocaina hegyvidék és az Atlanti-óceán között húzódó táj. Paraty egy történelmi város, a vidék pedig a világ öt biodiverzitási csomópontjának egyike.

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/75625/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?