Blogolj!

Világörökség: tizennégy új kulturális helyszín a listán

Kálovics Tibor

Szombaton újabb tizennégy kulturális helyszínt vet fel listájára az UNESCO világörökségi bizottsága a Bakuban zajló soros ülésszak során.

Fotó: mloopsmatters.com

Amint arról tegnap beszámoltunk az UNESCO világörökségi bizottsága július 10-ig Bakuban ülésezik, ahol új világörökségi helyszínekről döntenek. A pénteki öt új helyszín után szombaton 14 kulturális helyszín került fel a világörökségek listájára. 

A szervezet honlapja szerint bekerült a Miammarban található ősi város Bagan, amely a buddhista művészet és építészet számtalan emlékét (zarándokhelyek, sztúpák, kolostorok, szobrok) őriz. Dél-Koreából kilenc szovont, vagyis a Csoszon-dinasztiának a nekonfucionizmust képviselő oktatási intézménye került fel a listára

A kanadai Writing on Stone Park valamint a Németország és Csehország területén áthaladó Érchegység szintén a listára került akárcsak, a 14. századtól kiépített augsburgi vízgazdálkodási hálózat, valamint  csehországi Kladruby nad Labem, lovak tenyésztésére és tréningezésére használt terült. Szintén világörökség lett a Krzsemionki prehisztorikos kvarcbányaegyüttes is , amely Lengyelországban található. 

Szombaton vált világörökséggé a Nyugat-Japánban fekvő Szakaiban lévő ozu-Furuicsi kora középkori temetkezési hely illetve az időszámításunk előtt 2050 és 1750 között emelt Dilmun temetkezési halmok Bahreinből. 

A Budj Bim kultúrtáj Auszttráliában, a kínai Liangcsu város régészeti romjamjai valamint az indiai Dzsaipur városa is felkerült a listára akárcsak az indonéz Sawahluntóban megtalálható Ombilin szénbányászat emlékei. A laoszi síkságot, amely több mint két ezer éves kőporsóról híres szintén beválasztották a kulturális helyszínek közé.

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/75653/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?