Blogolj!

Többet utaztak a magyarok 2018-ban, mint egy évvel korábban

Kálovics Tibor

Akárcsak az előző években, úgy tavaly is tovább nőtt a magyarok bel-, és külföldi utazásainak száma illetve a Magyarországra irányuló külföldi vendégforgalom is emelkedett - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal ágazati elemzéséből. 

Fotó: megoldaskapu.hu

A 2018-ról szóló elemzés szerint a magyarok nagyjából azonos számban utaztak belföldön, mint tavaly, ám hosszabb időtartamra utaztak. Az utazások átlagos időtartama 4,1 százalékkal növekedett. Ez minden korábbi adatot meghalad. 

A KSH adatai alapján megállapítható, hogy  a Budapesten és Pest régióban, illetve a Közép- és Nyugat-Dunántúlon élők részvétele az 50 százalékát adja a turizmusban való részvételnek, a más területeken élők közül az Észak-Magyarországon és az Alföldön élők is nagyobb arányban választják a belföldi utazást. 

2018-ban a magyar lakosok összesen 23 millió külföldi utazást tettek, ez 12 százalékkal szárnyalja túl a 2017-es utat. A többnapos utazások legkedveltebb célpontjai a szomszédos országok mellett Németország, Csehország, Olaszország és Görögország voltak. 

Szintén nőtt a külföldi beutazások száma is: 2018-hoz képest 4,9 százalékkal több, 58 millió utazást tettek külföldi állampolgárok Magyarországra. Az átlag tartózkodási idő 2,3 nap. 

Azzal, hogy az utazások száma nőtt, növekedett az utazási kiadások mértéke is. A magyar lakosok összesen 347 milliárd forintot költöttek belföldi útjaik során összesen, ez folyó áron 5,7 százalékos emelkedésnek felel meg. A magyarok tavaly 888 milliárd forintot költöttek el külföldön, ez 8,7 százalékos változást mutat. 

A több napra érkező külföldiek kiadásai 13 százalékkal nőttek és meghaladták a 2000 milliárd forintot (2067 milliárd). A kiadások 55 százaléka a szabadidő, szórakozás, egészségmegőrzési célú utazásokhoz kapcsolódott.

A legnagyobb összeget az Ausztriából érkezők adták ki, összesen 234 milliárd forintot költöttek.    A németek 223 milliárd, a Romániából, az Egyesült Államokból, illetve a Szlovákiából érkezők 172 milliárd, 163 milliárd, illetve 129 milliárd, az Egyesült Királyságból utazók 109 milliárd forintot költöttek tavaly Magyarországon - derül ki a KSH legújabb elemzéséből. 

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/81555/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?