Blogolj!

Elkészítik a kempingszállások minősítési rendszerét

Kálovics Tibor

A magyar Kempingszövetség létrehozott egy olyan munkacsoportot, amely kidolgozza és kiépíti a kempingek minősítési rendszerét. 

Fotó: ilovedunakanyar.hu

Kisgyörgy Borbála a Magyar Kempingszövetség elnöke a hírt a héten jelentette be az MTi-nek. Az elnök elmondta, hogy a szövetség az idei szezon tapasztalatai alapján enyhén növekvő vendégforgalomra és bevételekre számít. 

Az elnök elmondta, hogy a májusi esőzés valamint a hideg időjárás miatt májusban még nem igazán látogatták a turisták a kempingeket, a júniusban tapasztalt növekedés pedig a hűvösebb júliusi időjárás miatt csökkent. A Balatonon ezek miatt a tényezők miatt csak a hónap közepére indult be a forgalom. 

Az MTÜ felhívására a kempingszövetség idén állította fel a munkacsoportot, amelynek a feladata lesz annak a kritériumrendszernek a felállítása, amely a kempingek minősítésére szolgál. 

Kisgyörgy Borbála azt hangsúlyozta, hogy a kempingek versenyképességének megőrzéséhez szükség van külső forrásokra is. Kiemelte, hogy az idegenforgalmi és iparűzési adóbevétel miatt létfontosságú is egy-egy kisvárosnak a kempingek fennmaradása, de a helyi munkaerő foglalkoztatása sem elhanyagolható szempont. 

Komoly többletkiadást jelenthet, hogy 2020. január 1-jétől már a kempingek, üdülőházak, közösségi szálláshelyek, falusi és egyéb szálláshelyek is digitálisan szolgáltatnak majd forgalmi adatokat. A szövetség elnöke ennek a kiadásnak a mértékéről még nem nyilatkozott. 

A KSH adatai szerint az év első öt hónapja során 7 ezer vendég 160 ezer vendégéjszakát töltött kempingekben. Ez 10,6 százalékkal kevesebb mint 2018 azonos időszakában. 

A szállásdíjbevételek a január-májusi időszakban 512 millió forintot tettek ki a kempingekben, ez majdnem 3 százalékos emelkedést jelent.

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/81810/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?