Blogolj!

Meghaladhatja az uniós átlagot a turizmusban tapasztalt gazdasági növekedés

Kálovics Tibor

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy az év végéig az idegenforgalomban tapasztalható növekedés akár az EU-s átlagot is meghaladhatja.  

Fotó: csodalatosbalaton.hu

Guller Zoltán nyilatkozatában kiemelte, hogy az év első hat hónapjában az ágazatban 9,3 százalékos növekedést tapasztaltak, így a különbség akár a 10 százalékot is elérheti. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy 2010 óta folyamatos a bővülés a turizmusban, 2016 óta pedig a növekedés minden évben elérte a 10 százalékot. A növekedés olyan mértékű, hogy a GDP növekedési ütemének kétszeresét is meghaladja. 

Guller Zoltán ismertette, hogy a Balaton térségében jövő évig összesen 18 uniós fejlesztésre kerül sor, mintegy 20 milliárd forintból. Ezek közül kiemelkedik a  Hévízt, Tihanyt és Badacsonyt érintő beruházás.  A Balaton közelében 120, országszerte 700 panzió kerül fejlesztésre, de 10 szállodát is felújítanak, valamint 13 új szálloda is épül, valamint korszerűsítik az összes balatoni csúszdát. Idén 15 település 30 strandja újult meg mintegy 3 milliárd forintból. Ez a tavalyi fejlesztéssorozat folytatása, akkor 55 fizetős strandot újítottak fel 2 milliárd forintból. 

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy július végéig összesen 145 milliárd forint érkezett a magyar állampolgárok Szép-kártyájára, tavaly ez 72 milliárd forint volt az év hasonló időszakában. Véleménye szerint a magyar turizmus átalakulóban van, mivel a vendégek most már csak inkább 3-4 éjszakát töltenek egy-egy helyen, ám, jóval több élményre vágynak az utazási időszakban. 

A Balaton térségében az év első felében 773 ezer vendég 2,1 millió éjszakát töltött el. A térség vendégeinek háromnegyede, külföldről pedig főként Németországból, Oroszországból, Ausztriából  ékeznek turisták. - szólt az MTÜ vezérigazgatójának tájékoztatása. 

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/82335/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?