Blogolj!

Súlyosabb szankciók várhatnak a környezetkárosítókra!

Kálovics Tibor

Súlyosabb szankciókat róna ki a magyar kormány a környezetkárosítókra.

Fotó: iStock

Hatalmas problémát jelent az a mennyiségű hulladék amit illegálisan raknak le a hazai erdőkben, de a kirándulók általi szemetelés környezetkárosító szerepe is vitathatatlan. A HelloVidék cikke szerint a környezetvédelmi szakemberek üdvözli, hogy egyre több helyi kezdeményezés küzd a jelenség ellen, ám a problémát szemléletváltással és szigorítással lehet csak igazán kezelni. 

A hulladékok hatalmas károkat okoznak a természetnek, valamint rongálják az ökoszisztémát, mivel évszázadok alatt sem bomlanak le teljesen. A magyar kormány most súlyosabb szankciókkal sújtaná a környezetkárosítókat. Jelenleg az illegális hulladék-kihelyezés csak szabálysértésnek számít, a jövőben azonban bűncselekményként kezelnék. 

Jól mutatja, hogy mennyire súlyos a helyzet, hogy évente több mint 100 millió forintot költenek az állami erődgazdaságok az erdők tisztán tartására valamint az illegálisan lerakott hulladék felszámolására. 

Az agrárminisztérium kezdeményezése szerint jogkört kapnának a kerületvezető erdészek és így több mint 1100 erdész tudna az illegális szemetelőkkel szemben hatóságilag fellépni. Arra számítanak, hogy a gyors fellépés és a magasabb büntetési tétel elrettentheti a szemetelőket. 

A szakemberek úgy vélik, hogy az illegális hulladék, amely az erdőket szennyezi két fő forrásból ered, a háztartásokból és a vállalkozásoktól. Úgy vélik, hogy a túrázók nem tehetnek erről a mennyiségről, mivel a természetjárók jóval környezettudatosabbak lettek az elmúlt években.

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/85383/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?