Blogolj!

"Buliadót" vezetnek be Amszterdamban

Kálovics Tibor

Egy meglehetősen speciális módját választotta az amszterdami önkormányzat a turistaszennyezés mérséklésére ugyanis jövőre úgynevezett vigalmi adót vezetnek be.

Fotó: turizmusonline.hu

Múlt héten szavazta meg az amszterdami önkormányzat az úgynevezett vigalmi adót (hollandul  Vermakelijkheidsretributie), amely az idegenforgalmi adóhoz. Az új adónem lényege, hogy az idegenforgalmi adón felül kell fizetnie mindenkinek, aki Amszterdam területén bármilyen csoportos kirándulást szervez. Ez azokra is vonatkozik, akiknek az utasai csak vonulnak a városban és nem hallgatnak semmilyen idegenvezetést. 

Törteli Nikolett helyi idegenvezető a turizmusonline.hu weboldalnak nyilatkozva elmondta, hogy az adó összege 1,50 euró lesz utasoknak. Ezt az összeget az utazásszervezőnek és nem a vele szerződő idegenvezetőnek kell kiegyenlítenie. Ez az adóteher egyaránt ki fog terjedni a gyalogos és a buszos városnézésre is.

A szakember elmondta nyilatkozatában, hogy a Holland Idegenvezetők Szövetsége máris attól tart, hogy a küföldi utazási irodákon nem lehet majd behajtani az összeget és már több mint 120 fellebbezés érkezett. Annak az irodának, amelyik nem jelenti be, hogy hány utasa volt, az 5300 euró összegű büntetést is kaphat. 

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/85834/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?