Blogolj!

Berlin, ahol a falak leomlottak, az emberek pedig összeborulnak

Ez a hónap igazán fontos Berlin számára, hiszen történelmi jelentőségű eseményre emlékeznek a városban. Egy olyan eseményre, ami nemcsak a németeknek, de egész Európának egy kiemelkedő momentum volt harminc évvel ezelőtt.

Bár nem volt tudatos az időpontválasztás, amikor eldöntöttem, hogy elnézek Berlinbe, de szerencsémre volt egy kis idő, amikor belepillanthattam a berlini fal leomlásának 30. évfordulójának alkalmából elindított programsorozatba még november elején. Ezt a hónapot ugyanis ennek a meghatározó eseménynek szentelik a német fővárosban.

Bár az emlékezés ennek ellenére sem halványul el, hiszen akármerre megy az ember, biztos, hogy belebotlik egy faldarabba, a híres graffitikkel teletűzdelt East Side Gallery a brezsnyevi csókkal pedig természetesen kihagyhatatlan. A múlt menő vagy kevésbé menő dolgait persze a helyi vállalkozószelleműek meg is lovagolják többek között a Trabi túrákkal, ami egy magyarnak nem tűnik nagy cuccnak, de egy nyugatról elszabadult turista biztos poénnak gondolja, hogy bepréselődjön egy kerregő kis kocsiba.

A ’89 előtti időszak valahogy körül lengi ezt a várost (a Trabantokon túl is), bár ez lehet, csak amiatt van, mert most fokozottabban jön elő a múlt egy igen modern és nyüzsgő városban: a fal leomlásának emlékei, a kiállított tárgyak, képek, leírások lényegében minden nagyobb téren és csomóponton vonzzák a tekintetet. És nemcsak a kevésbé tájékozott külföldiekét, hanem a helyiekét, akik érdeklődve olvassák és tanulmányozzák a harminc évvel ezelőtti történések darabjait, legyen szó olyanról, aki meg is élte a pillanatot, vagy akár olyanról, aki még meg sem született akkor.

Ezért volt borzasztó hatásos az az előadás is, amibe belefutottam az Alexanderplatz közepén. Az egyszerre volt koncert, színházi darab, performansz, paródia és tragédia, komoly megemlékezés és látványos történelem óra. És ez csak egy volt a sok esemény közül, egy, ahol együtt nevette ki a régmúlt fájdalmait a közönség, ahol egyszerre táncolt és énekelt a fiatal és az idős.

A fal tehát leborult, az emberek pedig összeborulnak és tényleg egy emberként örülnek a ma létező szabadságnak, ahol már nyoma sincs a több évtizeden át tartó elnyomásnak.

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/86512/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?