Blogolj!

Új látványosságokkal bővül a Gyulai vár


Az 1566-os ostromot megidéző diorámával, egy kiterjesztettvalóság-alapú installációval, valamint a 16. századi várat és környezetét megidéző videóval bővül a gyulai vár kiállítása.

A fejlesztés keretében készítettek egy háromszor másfél méteres makettet a 16. századi várról, a most látható téglavár ugyanis nem az eredeti erődítmény, az eredetileg jóval nagyobb kiterjedésű volt.

A ma is látható téglavárat trapéz formájú külső vár vette körül, ennek délnyugati sarkán volt a napjainkra is megmaradt ágyútorony, volt egy, a téglavár körül felépített, öt bástyával ellátott palánkfal, valamint egy földből és fából épült, négybástyás huszárvár.

A makett az 1566-os ostrom heteinek idejére viszi vissza a látogatókat, az erőd részeinek és a katonai mozdulatoknak a bemutatásában fényfestés segíti a látogatókat. Ezt hangeffektek és kisebb animációk teszik még életszerűbbé.

A kiállítóteret működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője, Fábián Tamás elmondta, a fejlesztéseket az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Kubinyi-program keretében, a gyulai önkormányzat által elnyert 10 millió forintos támogatásból valósítják meg.

Címkék: EMMI, gyula, gyulai vár
https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/88244/pics/lead_800x600.jpg
EMMI,gyula,gyulai vár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?