Blogolj!

Töretlen népszerűségnek örvend az Országos Kéktúra

"Az Országos Kéktúra célja, hogy a jelvényszerző túra résztvevői a rendszeres természetjárás során megismerjék hazánk természeti szépségeit, tájait, lakóinak életét, országunk történelmét, kulturális kincseit."

Az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, 1168 km hosszú Országos Kéktúra teljesítését 404-en fejezték be 2019-ben, ami másfélszer több, mint 2018-ban. Bár a teljesítőket 1951 óta tartják számon, a Kéktúra története 1938-ra nyúlik vissza. A Magyar Természetjáró Szövetség 1961 óta koordinálja az útvonal működését, ez idő alatt közel 7000-en teljesítették a Kéktúrát.

A kék útvonal avatása 1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulóján került sor. Az esemény Szent István Vándorlás néven vonult be a történelembe, amely az akkor Sümegtől a Nagy-Milicig tartó 910 km hosszú útvonal teljes bejárását jelentette. Az eredeti ötlet szerint az út piros jelzésű lett volna, de végül a Magyar Turista Szövetség a kék szín mellett döntött, mert a kijelölt útvonal már több helyen is ezzel a színnel volt felfestve. 

Az Országos Kéktúra jelenlegi hossza 1165 km, ami az osztrák-magyar határon álló Írottkő-kilátótól a szlovák határhoz közeli Hollóházáig tart, végigvezetve északi tájaink legszebb részein. Az évtizedek alatt az útvonal sok változáson ment keresztül, de a kék jelzés még ma is sok helyen az eredeti nyomvonalon halad.

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/88779/pics/lead_800x600.jpg
Országos Kéktúra
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?