Blogolj!

Folytatódik a füzéri vár felújítása

Az újabb fejlesztés keretében újjáépül az Óratorony, a Kaputorony, a Kapubástya és a Sáfárház is.

A beruházás részeként megtörténik a várfalak statikai megerősítése 720 köbméteren, valamint a Várudvar burkolata is megújul több mint 380 négyzetméteren.

A vár felújításának első üteme mintegy kétmilliárd forintból valósult meg 2016-ra, amelynek eredményeként azóta jelentősen megnövekedett a turistaforgalom. A felújítás óta 280 ezer látogatója volt a várnak.

Eddig mintegy négymilliárd forintot költöttek a vár felújítására, a teljes befejezéshez pedig további hatmilliárd forintra lesz szükség. A szakemberek szerint a befejezés után a vár látogatottsága meghaladhatja az évi 140 ezer látogatót. A teljes rekonstrukció 2025-re készülhet el.

A teljes kivitelezés során konyhát, sütőházat, ecetesházat, darabont házakat, gyümölcsaszalót, valamint liktárium helyiséget alakítanak ki. A pincékben papírmerítő műhely várja majd a látogatókat, de felépül a Várkapitány háza, valamint a Rimay ház, vagyis a Rimay János életét bemutató szoba is.

Az építkezéssel nemcsak a falakat és a tetőket húzzák fel, de a látogatók számára megelevenedik az a középkori hangulat, amellyel átélhetővé válik a történelem. 

Az erdei környezetben egy tematizált játéktér kap helyet a Fehérlófia ősi mondájára alapozva. Egyedi élményelemként a Csillag ösvény csillagda elnevezésű csillagászati animációs program várja az érdeklődőket.

A vár első írásos említése 1264-ből származik, bár valószínűleg már a tatárjárás előtt állt. A feltételezések szerint az Aba nemzetség építtette az Árpád-korban, különlegessége, hogy egyike lehet az első magyarországi magánbirtokú kőváraknak.

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/90016/pics/lead_800x600.jpg
Nemzeti Kastély- és Várprogram,Országos Kéktúra
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?