Blogolj!

Megújul az egri bazilika

(Fotó: CivertanS)

A közel 4 milliárd forintos beruházás során átalakul a liturgikus tér, megújulnak a kupolák és a falak, az oszlopok és a falpillérek, restaurálják a szobrokat és a bazilka környékét is szebbé teszik.
A bazilika felújítása több ütemben zajlik. A legnagyobb változást a liturgikus tér átalakulása jelenti, mely során új, szembe miséző oltár, felolvasó és húsvéti gyertya kerül elhelyezésre, melyeket a tervek szerint mindhármat  különleges puciscai kőből faragják. Ugyanebből a kőből szeretnék elkészíteni a kereszthajóba épülő új keresztelő kutat. Ez azért is lenne fontos, mert a 110 évvel ezelőtt felállított szószék ugyanebből az anyagból készült. A templom hajójában a kanonoki stallumok az eredeti helyükre kerülnek vissza, az érseki trónt és a papi székeket a hívekhez közelebb hozzák.

Ezek mellett megújulnak a kupolák és a falak, az oszlopok és a falpillérek pedig klasszikus műmárványt kapnak. A
 templom belső és külső szobrait is restaurálják, a főtemplom homlokzata új festést kap, a színeket egy az érseki levéltárban fennmaradt korabeli akvarell alapján választják ki.

Az épületegyüttes környéke is megújul. A bazilikához vezető nagy lépcsősor kivitelezése fagyálló kövekből készül. A főszékesegyház körül egy új, dísznövényekkel szegélyezett körmeneti utat alakítanak ki, természetes kővel burkolva. 

A munkák a tervek szerint 2022 őszére fejeződnek be.

 
Címkék: eger, egri bazilika
https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/90164/pics/lead_800x600.jpg
eger,egri bazilika
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?