Blogolj!

Régi pompájában a Gyöngyi gőzmozdony Gyöngyösön

MTI/Komka Péter

Az elmúlt években szinte folyamatos volt a korszerűsítés a Mátra vasúti vonalán. A Gyöngyös-Mátrafüred közötti vonalszakaszon pályarekonstrukciós munkákat folytattak. Elsőként a pályaszakaszt újították meg, majd ezt követte a járművek korszerűsítése, de modernizálták a végállomáson a turistaházat is, valamint a gyöngyösi és a mátrafüredi állomást, és azok környezetét is rendbe tették.

A felújítása 635 millió forint kormányzati támogatásnak köszönhetően jött létre. 

A leghosszadalmasabb felújításon a Romániából érkezett, nosztalgia gőzmozdony, a  Gyöngyi gőzös esett át Debrecenben, ahol a mozdony kazánrendszere, csőrendszere és futóműve is teljesen megújult.

Debrecenben évtizedes gyakorlattal rendelkező szakember-csoport újította fel a mozdonyt, így a hatvanéves öreg “hölgy”újabb hat évre kapott működési engedélyt.

Érkezett ezenkívül egy felújított vasúti kocsi is, ezzel pedig befejeződött a teljes gördülő állomány felújítása. Összesen 13 jármű újult meg, a Gyöngyi gőzös mellett további 3 mozdony, 5 zárt, 3 nyitott kocsi és egy nosztalgiavagon is.

A szezon március 15-én kezdődik, amikor menetrend szerint megindul a közlekedés az egyik legnépszerűbb magyarországi kisvasúton.

 

https://hatizsak.blogstar.hu/./pages/hatizsak/contents/blog/90874/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?